Tuesday, May 15, 2012

Aikmen Series Chapter No.2 Question No.5

Chapter No.2 Question No.5
Question No.5 : Which of the following are valid variable names in C?


No.

Identifier

Remarks

i

income

valid

ii

total marks

invalid, spaces are not allowed

iii

double

invalid,C reserve words

iv

average-score

invalid,- Symbol is not allowed

v
room#
invalid,# symbol is not allowed

vi

_area

valid

vii

no_of_students

valid

viii

long

invalid,C Reserve word

ix

item

valid

x

MAX_SPEED

valid

Aikman Series Chapter 2 Question No. 4

Chapter 2 Question No. 4

Question No.4 What data type would you use to represent the following items.?


Data Item

Data type

Number of children at your school

int

A letter grade on an exam

char

Average marks of your class

float

Aikman Series Solution Chater 2 Question 3

Chapter No. 2 Question No.2
 

Mark True / False

1.    The printf and scanf are standard identifiers 
2.    In C Language all variables must be declared before being used
3.    Standard data types are not predefined in C language.
4.    The double data type requires four bytes in memory.
5.    In scientific notation the exponent represents the value of the number and mantissa represents the    power   to which it is raised.
6.    The symbol for modulus operator is %
7.    The symbol = is used to compare two values
8.    Operator precedence determines the order of evaluation of operations in an expression.
9.    For many compiles a C variable name can be up to 31 characters
10. C program can only use lowercase letters in variable names.



Solution

1.    True

2.    True

3.    False

4.    False

5.    False

6.    True

7.    True

8.    True

9.    True

10.  False

Turbo C++ Compiler For windows Vista , Windows 7 and Windows 8

Here us a very use full and easy to use Turbo C compiler with just one click installer,
No extra configuration just install and start programming
Just Download the zip extract it and install it on win vista/ win 7/ win 8

It works same as on windows xp,
you can compile your c/c++ programs easily on this compiler with no extra configurations
So what are you waiting for

Just go to the following link download the Turbo c/c++ compiler for windows vista/ windows 7 and windows 8

Download

or

Download  Mirror


Aikman Series Chpter 2 Question 2

Chapter No.2 Elements of C
Question No.2 Choose the correct Option


1.   Variable are created in:

        a.    RAM
        b.    ROM
        c.    Hard Disk
        d.    Cache


2.   Which of the following is a valid character constant:

        a.     a

        b.    "b"

        c.     '6'

        d.      =

3.   Which of the following data types offers the highest precision

        a.    Float

        b.    Long Int

        c.    Long Double

        d.   Unsigned Long Int


4.   When the result of the computation of two very small numbers is too small to be represented . this phenomenon is called :

        a.    Arithmetic Overflow

        b.    Arithmetic Underflow

        c.    Truncation

        d.    Round Off


5.   The symbol "=" represents :

        a.    Comparison Operator

        b.    Assignment Operator

        c.    Equal-to Operator

        d.   Non of these


6.   Which of the following operators has lowest precedence:?

        a.    !

        b.    +

        c.    =

        d.   ==

7.   Relational operators are used to:

        a.    Establish a relationship among variables

        b.    Compare two values

        c.    construct compound condition

        d.   perform arithmetic operations


8.   C is strongly typed language, This means that:

        a.    Every program must be compiled before execution

        b.    Every variable must be declared before it is being used

        c.    The variable declaration also defines the variable

        d.   Data types are available to manipulate each data type


9.    The logical not operator , denoted by ! is a :

        a.    Ternary Operator

        b.    Unary Operator

        c.    Binary Operator

        d.   Bitwise Operator


10. a+=b is equivalent to:
        a.    b+=a

        b.    a=+b

        c.    a=a+b

        d.   b=a+b




Solution

1.   a
2.   c
3.   c
4.   b
5.   b
6.   c
7.   b
8.   b
9.   b

10. c

Aikman Series Chapter 2 Question 1

Chapter No.2 Elements of C

Question No.1 : Fill in the blanks

1.   The first character of a variable name must be ____________
2.   _____________ operates on two operands.
3.   Named memory cells which are used to store program`s input and output are called ____________.
4.   The maximum length of a character constant is _____ character(s)
5.   The value of a variable of type int ranges from ___________ to ___________
6.   The value of an unsigned int variable ranges from _________ to ___________
7.   The value of a float type variable ranges from ____________ to ___________
8.   The symbole for logical OR operator is __________
9.   __________ are used to increase the readibility if the program.
10. Multi line comments start with ______ and end with _________



Solution
1.   An alphabet or an underscore ( _ )
2.   Binary Operator
3.   Variables
4.   One
5.   -32768 to 32767
6.   0 to 65535
7.   10^(-38) to 10^(+38)  :: 10 raised to the power -38 to 10 raised to the power +38
8.   ||
9.   Comments
10. /* and ends with */


Aikman Series Chaopter 1 Question 3

CHAPTER No.1 Getting Started with C 


 

Question No. 3

Mark the True / False.

 

1.   The C programming language was developed by Dennis Ritchie in 1972.
2.   C was derived from earlier programming language named B.
3.   The B was developed by Ken Thomson in 1980.
4.   The short key for compiling a program  in Turbo C++ IDE is Alt + F9.
5.   The compiler produces the source file from an object file.
6.   The Linker is a program that combines the object program with additional files.
7.   The Short cut key for executing the C program is Alt+F5
8.   In structured programming , the entire program is divided into smaller modules.
9.   The value of a constant can be changed during the program execution.
10.    High Level Language provides machine independence.


Solution:

1.    true
2.    true
3.    false
4.    true
5.    false
6.    true
7.    false
8.    true
9.    false
10.   true